Insteekmodules creëren

Commando

Locatie

Sneltoets

Beheer insteekmodules

Extra > Insteekmodules

Ctrl+Shift+Z (Windows)

Cmd+Shift+Z (Mac)

Het dialoogvenster om insteekmodules te beheren toont drie types van insteekmodules:

door je op maat gemaakte, niet-gecodeerde insteekmodules

insteekmodules van derden, aangekocht bij ontwikkelaars (gecodeerd) en gecodeerde insteekmodules die je hebt gemaakt

ingebouwde, gecodeerde insteekmodules van Vectorworks

Insteekmodules van derden en gecodeerde insteekmodules laten maar een beperkte bewerking toe van de parameters en de definitie. Opties die niet beschikbaar zijn, verschijnen in het grijs.

Niet-gecodeerde insteekmodules op maat creëert en bewerk je op het tabblad Insteekmodules op maat, waar je het type insteekmodule, de categorie, de parameters, de opties en de code voor een nieuwe aangepaste insteekmodule kunt bepalen. Insteekmodules worden bewaard zoals beschreven in Locatie insteekmodule.

Om een insteekmodule te creëren:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Beheer insteekmodules’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Insteekmodules op maat

Lijst met insteekmodules

Hier vind je een lijst van de beschikbare insteekmodules op maat. Aan de hand van het icoon links van de insteekmodule zie je welk type van insteekmodule het betreft (zie Plug-in types).

Nieuw

Creëer een insteekmodule op maat (zoals beschreven in deze sectie).

Bewerk definitie

Definieer of bewerk de eigenschappen van de geselecteerde insteekmodule (zie Definitie insteekmodule)

Bewerk script

Creëer, hernoem of bewerk het script waarmee je de geselecteerde insteekmodule uitvoert (u kunt enkel niet-gecodeerde insteekmodules bewerken). Zie Scripts voor insteekmodules schrijven.

Dupliceer

Maak een kopie van de geselecteerde insteekmodule en geef de kopie een naam.

Verwijder

Wis de geselecteerde insteekmodule. Deze actie kan je niet ongedaan maken.

Insteekmodules van derden

Hier vind je een lijst van insteekmodules van derden. Hier kan je deze insteekmodules installeren, verwijderen en aanpassen voor zover toegestaan.

Installeer: Selecteer de installatiebestanden. Ze worden automatisch gekopieerd naar je map met insteekmodules. Merk op: je kan de nieuw geïnstalleerde insteekmodules pas gebruiken nadat Vectorworks is herstart.

Verwijder: Verwijder de insteekmodule uit Vectorworks en wis de insteekmodulebestanden. Deze actie is onherroepelijk.

Bewerk: Wanneer toegestaan door de leverancier, kan een geselecteerde insteekmodule in beperkte mate worden aangepast. Opties die niet beschikbaar zijn, verschijnen in het grijs.

Ingebouwde insteekmodules

Hier vind je een lijst van de beschikbare insteekmodules van Vectorworks. Sommige hiervan kan je in beperkte mate aanpassen. Opties die niet beschikbaar zijn, verschijnen in het grijs. Een voorbeeld van een ingebouwde insteekmodule vind je in Definities voor ingebouwde plug-in objecten aanpassen.

Klik op de knop Nieuw op het tabblad Insteekmodules op maat.

Het dialoogvenster ‘Naam’ wordt geopend. Geef de naam in van de nieuwe insteekmodule en selecteer het type dat je wilt creëren. Namen van insteekmodules zijn beperkt tot 27 tekens. De juiste extensie wordt toegevoegd aan de naam van de insteekmodule. Insteekmodules kunnen een Python script bevatten.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam van de insteekmodule

Geef de naam op voor de nieuwe insteekmodule. Dit wordt tevens de bestandsnaam van de insteekmodule, met toevoeging van de gepaste extensie (.px, .vsm, .vst of .vso).

De insteekmodule wordt aangemaakt in

Beschrijft de locatie van het bestand voor de insteekmodule. Insteekmodules worden op de aangegeven locatie opgeslagen, zodat ze niet worden overschreven wanneer je een nieuwe versie van Vectorworks installeert (zie ). Locatie insteekmodule

Types insteekmodules

Selecteer het type insteekmodule dat je wilt creëren:

Commando

Commandoinsteekmodules (.vsm) kan je gebruiken zoals gelijk welk ander standaard commando, dat bewerkingen uitvoert in het actieve Vectorworksbestand. Commando’s kunnen de weergave van het actieve Vectorworksbestand detecteren of bepalen of er een selectie bestaat waarop het commando kan worden uitgevoerd.

Gereedschap

Gereedschapsinsteekmodules (.vst) kan je aan de werkomgeving in een palet toevoegen. Gereedschappen maken gebruik van de intelligente aanwijzer en kunnen reageren op de toestand van een document zoals de selectiestatus of de weergave.

Object

Met objectinsteekmodules (.vso) kan je complexe objecten creëren zoals standaard architecturale of mechanische elementen, ‘intelligente’ tekencomponenten zoals tekstballonnen of kaders of andere flexibele objecten die het ontwerpproces stroomlijnen. Objectinsteekmodules ondersteunen kerntechnologieën van Vectorworks zoals grijpen, klasseren en geavanceerde objectbewerkingen. Ze kunnen tot 32.767 parameters bevatten om het uiterlijk van het object te definiëren en te bewerken.

Object via punt:

Deze objecten plaats je met een enkele klik.

Object via lijn:

Deze objecten creëer je via een lijn.

Object via rechthoek:

Deze objecten creëer je via een rechthoek.

Object via 2D/3D-pad:

Via een 2D-pad of 3D-pad creëer je een polygoon of NURBS-curve op maat die als basisgeometrie van het object zal dienen.

Subroutine:

Hier kan je een bijkomend bestand opnemen (.vss of .px) in het script.

Bepaal de eigenschappen van de insteekmodule zoals beschreven in Insteekmodules definiëren.

Voeg de nieuwe insteekmodule toe aan een of meer werkomgevingen via het dialoogvenster ‘Bewerk werkomgeving’. Zie Werkomgevingen creëren en bewerken. Zodra een nieuwe insteekmodule is gecreëerd en gedefinieerd met behulp van het commando ‘Beheer insteekmodules’, is de insteekmodule beschikbaar in Vectorworks als je de insteekmodule aan een of meer werkomgevingen toevoegt via het commando ‘Bewerk werkomgeving’. Nadat het item is toegevoegd aan een werkomgeving, is het beschikbaar voor alle geopende bestanden in Vectorworks zonder dat je het bijbehorende script in het actieve bestand hoeft te importeren.

Insteekmodules definiëren

Concept: insteekmodules

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.